Image default

Szenzációs hír: a kihalás szélén álló szumátrai orrszarvú bébi született!

Szenzációs hír: a kihalás szélén álló szumátrai orrszarvú bébi született! A kicsi egy indonéz nemzeti parkban született nemrég, és azért nagyszerű hír, mert a világon mindössze 80 példánya él ennek a fajnak.

A világ legkisebb rinocéroszfajaként is ismert szumátrai orrszarvúak egykor nagy számban fordultak elő Délkelet-Ázsiában. Mára azonban kevesebb mint 80 egyed maradt Indonézia különböző területein – írja a Rakéta.hu.

Az orvvadászat és természetes élőhelyének csökkenése miatt kihalófélben lévő faj legújabb példánya szeptember 30-án, a Szumátra szigetén lévő Way Kambas nemzeti parkban született.

Örömteli, hogy a borjú természetes módon jött világra.

Két helyi orrszarvú, a Ratu nevű nőstény és az Andalas nevű, Egyesült Államokból érkezett hím sikeres fedeztetése után – írja a CNN. A kis orrszarvú – amelynek nevet még nem adtak – születése után 45 perccel már önállóan lábra állt. Négy óra múlva pedig az anyja elkezdte táplálni.

Bár a szumátrai orrszarvúak a rinocéroszfélék között másfél méteres magasságukkal, 3 méteres hosszukkal, és 500-1000 kilogrammos súlyukkal a legkisebbnek számítanak, a szárazföldi állatok között még így is meglehetősen méretesnek tekinthetők. A Nemzetközi Rinocérosz Alapítvány (IRF) szerint a szumátrai orrszarvúak jellemzően a sűrű trópusi erdőkben élnek Szumátrán. A sík és hegyvidéki területeken egyaránt előfordulnak, és általában magányos életmódot folytatnak. A nőstények három-négyévente hoznak világra egy borjút, a vemhesség pedig 15-16 hónapig tart.

Az élőhelyük csökkenése miatt a faj jelenléte egyre kisebb az indonéziai dzsungelben, a természetvédők ezért aggódnak a fennmaradásáért.

A szumátrai orrszarvúakat a szomszédos Malajziában 2019-ben hivatalosan is kihaltnak nyilvánították,

amikor a 25 éves Iman nevű nőstény 2019. november 24-én rákban elpusztult.

Mesterséges úton is próbálják megmenteni a fajt

Halála után malajziai tudósok azon kezdtek dolgozni, hogy az Iman és más elpusztult orrszarvúak szöveteit és sejtjeit felhasználva visszahozhatják a fajt a kihalás széléről – írták.

A Malajziai Nemzetközi Iszlám Egyetem (IIUM) egy csoportja által végzett projekt az őssejt-technológiára és az in vitro megtermékenyítésre, magyarul lombik bébi eljárásra összpontosít. A folyamat hasonlít a klónozási technológiához. Célja, hogy a felnőtt orrszarvúakból származó sejtek felhasználásával új példány szülessen.

A korábban elpusztult rinocéroszok szívéből, tüdejéből, agyából és veséjéből származó őssejteket kétféleképpen tudják felhasználni a kutatók. Vagy petesejtté és spermiummá fejlesztik azokat. Ezáltal embriót hoznak létre, amelyet beültetnek egy béranyaként használt állatba. A béranya lehet egy másik országból származó szumátrai orrszarvú, vagy akár egy különböző rinocéroszfaj példánya. A második módszer az, hogy egy béranyaállat petesejtjéből eltávolítják a sejtmagot. Ezután egyesítik egy szumátrai orrszarvú szomatikus sejtjével. Ezt a technikát használták 1996-ban Dolly, a birka klónozásához is.

Nem véletlen a kutatók ezen a területen végzett intenzív munkája, mára ugyanis a világon mindösszesen öt orrszarvúfaj maradt fenn, és mindegyik veszélyeztetett.

Néhány alfaj már eltűnt: a Nyugat-Afrikában őshonos nyugati fekete orrszarvút 2013-ban az orvvadászat miatt kihaltnak nyilvánították, az utolsó hím északi fehér orrszarvú pedig tavaly pusztult el.

(Forrás: CNN/Rakéta, Fotók: Reuters)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

A kihalás szélén álló szumátrai orrszarvú született Indonéziában

Erik

Siker a nemzetközi színtéren: elfogták a vadon élő állatok testrészeinek kereskedelmével foglalkozó férfit

Marci

Új remény: orrszarvúkat telepítettek vissza Mozambikba, ahol korábban már kipusztultak

Marci